Poker – en sport?

Om poker anses vara en sport eller inte har varit ett evigt diskussionsämne, nu verkar det dock som att frågan fått sin slutgiltiga dom när även Internationell olympiska kommittén klassar poker som en sport. ”Ett fantastisk genombrott, säger internationella pokerförbundets ordförande Anthony Holden till Sportbladet Poker.

Eftersom poker numera kan klassas som sport så kommer den få samma status som schack och bridge. Att just IOK ger pokern sitt erkännande betyder i praktiken inte så mycket då det knappast kommer att bli aktuellt som en sport i OS. Dock kan pokern nu för första gången ingå i World Mind Sports Games som anordnas i samband med sommar OS i IOK:s regi.

En annan diskussion är om poker är ett tur- eller skicklighetsspel. Om pokern skulle få status som ett skicklighetsspel så öppnar det för att på ett lagligt vis driva pokerklubbar i Sverige. Reglerna för poker går att läsa online, och man ser snabbt att de är väldigt komplexa och därav är det svårt att klassa det som ditten eller datten. Att pokern därmed fått ett erkännande som sport av IOK är givetvis ett tungt argument i frågan. Anthony Holden menar i intervjun att skicklighet definitivt spelar mer roll än tur i det långa loppet, och anser att alla pokerspelare världen över förtjänar ett erkännande.

Diskussionen om huruvida poker är en sport eller inte är i sig ganska larvig, då det enkelt går att se på hur själva definitionen av en sport ser ut. Denna menar att samlingsbegreppet ’sport’ kategoriserar olika atletiska aktiviteter med ett innefattande tävlingsmoment, och att denna går att utföra i antingen lag eller individuellt. Termen sport innefattar även vissa aktiviteter som inte är av fysiskt natur, däribland sporter som frågesport, bridge och schack. Att pokern inte är en idrott är enkelt att fastställa då en idrott måste innehålla en fysisk aktivitet. Dock finns det även idrotter som inte kan klassas som en sport på grund av att de saknar ett tävlingsmoment, till exempel jogging, stavgång eller aerobics.